هنگام خرید لپ تاپ به چه نکاتی توجه کنیم؟
اگر در این آشفته بازار ارز و گرانی روزافزون تجهیزات دیجیتالی، هوس خرید لپ تاپ به سرتان زده، جای هیچگونه انتخاب اشتباهی وجود ندارد! بنابراین شما باید با توجه به نیاز و بودجه خود، یک لپ تاپ مناسب خریداری کنید تا پس از مدتی، پشیمان نشوید! به قول معروف ” چرا عاقل کند کاری که باز آرد پشیمانی؟!”
اما واقعا برای خرید یک لپ تاپ، نیازی به لاکچری بازی و خرج الکی نیست. شما میتوانید با راهنمای خرید لپ تاپ که ما در این مقاله برای شما آماده کردهایم و توجه به نوع کاربری و انتظارات خود، یک سیستم مناسب انتخاب کنید.
به طور کلی میتوان کاربری لپ تاپ را به شکل زیر دستهبندی کرد:
عادی:
- خانگی
- مولتی مدیا
- سایر امور
نیمه حرفهای:
- دانشجویی
- اداری
- تجاری
حرفهای:
- امور مهندسی
- طراحیهای نیمه سنگین
فوق حرفهای:
- گیمینگ
- فیلم و انیمیشن سازی
- طراحیهای سنگین
حال که انواع کاربری را مشخص کردیم، در ادامه به بررسی ویژگیها و سخت افزارهای تعیین کننده در خرید لپ تاپ و همچنین پیشنهاد مناسب ترین کانفیگ برای هر یک از دسته بندیهای فوق میپردازیم.
به چه پردازندهای نیاز دارید؟
• فوق حرفهای: به دنبال پردازندهای با هسته مرکزی Core i9 یا Core i7 برند اینتل و یا Ryzen 7 برند AMD باشید.
• حرفهای: برای کاربران این دسته، پردازنده Core i7 یا Core i5 اینتل و Ryzen 5 یا AMD FX مناسب است.
• نیمه حرفهای: پیشنهاد ما برای خرید لپ تاپ به شما پردازنده Core i5 یا Core i3 اینتل و از برند AMD، پردازنده ۳Ryzen یا AMD FX است.
• عادی: برای این نوع کاربری، پردازنده Core i3 یا Celeron اینتل کافیست.
رم ، حافظهای از جنس تصادف
حافظه تصادفی یا RAM، حافظه ذخیره سازی، خواندن و نوشتن سریع اطلاعات است. اکثر لپ تاپهای موجود در بازار، از نسل جدید رم DDR4 که سرعت بیشتری نسبت به DDR3 دارد، استفاده میکنند.
بهترین رم مورد نیاز برای هر دسته
• فوق حرفهای: برای کاربری فوق حرفهای، رم ۶۴ یا ۳۲ گیگابایت که حداکثر ظرفیتهای موجود در بازار بوده، بسیار ایدهآل است. اما رم ۱۶ گیگابایت هم کار شما را راه میاندازد.
• حرفهای: برای کار با نرم افزارهایی مانند فتوشاپ، ایلاستریتور و یا نرم افزارهای مهندسی مثل اتوکد، به دنبال حافظه رم با ظرفیت حداقل ۸ الی ۱۶ گیگابایت باشید.
• نیمه حرفهای: برای نیازهای شما، رم ۴ الی ۸ گیگابایت کافی میباشد.
• عادی: برای کاربری ساده و خانگی، از رم چهار گیگابایت استفاده کنید.
با گرافیک بالا کار کنید!
وظیفه کارت گرافیک، تولید و ارسال تصاویر خروجی به مانیتور میباشد. حافظه گرافیک، به دو بخش مجتمع (Onboard) و اختصاصی (Dedicated) تقسیم میشود. در کارت گرافیک دو ویژگی ظرفیت و قدرت پردازنده مهم است. بیشتر از ظرفیت کارت گرافیک، میزان قدرت پردازنده گرافیک یا همان GPU سیستم اهمیت دارد.
• فوق حرفهای: کارت گرافیک تاثیر زیادی در میزان سرعت و کیفیت اجرای بازیها و طراحیهای سنگین دارد. بنابراین حافظه اختصاصی گرافیکی باید بیش از ۶ گیگابایت باشد. برای این فعالیتها، برند NVIDIA مدل GeForce RTX 2080 Ti و GeForce RTX 2070 گزینه بسیار ایده آلی میباشند.
• حرفهای: برای این نوع کاربری نیز به حافظه گرافیکی اختصاصی و ظرفیت حداقل ۴ گیگابایت احتیاج دارید. کارت گرافیک GeForce MX150 و یا حداقل GeForce MX250 و GeForceMX230 برند انویدیا میتوانند پاسخگوی مناسبی برای نیازهای شما باشند.
• نیمه حرفهای: در این کاربری میتوانید از کارت گرافیک اختصاصی دو یا چهار گیگابایت استفاده کنید. حداقل مدل پیشنهادی برای شما مدل GeForce MX130 یا ۱۱۰GeForce MX برند NVIDIA میباشد.
• عادی: برای کاربری ساده، به کارت گرافیک اختصاصی احتیاج ندارید و میتوانید به طور مثال با حافظه گرافیکی مجتمع Intel UHD 620 به انجام کارهای خود بپردازید.
فضا هر چقدر بیشتر، بهتر!!
چه میزان فضا برای ذخیره اطلاعات خود نیاز دارید؟ هارد (HDD) همچنان متداولترین نوع حافظه برای لپ تاپها میباشد. اما میتوانید از حافظه SSD به دلیل اندازه بسیار کوچک، کیفیت و سرعت بالاتر، به عنوان جایگزین هارد استفاده نمایید. البته در نظر داشته باشید که SSD نسبت به HDD گرانتر است.
در خرید لپ تاپ ظرفیت بالایی داشته باشید!
• فوق حرفهای: به دلیل حجم بالای نرم افزارها و بازیهای کاربران، ظرفیت هارد سیستم آنها باید بالای یک ترابایت باشد. همچنین یک حافظه SSD مجزا با ظرفیت حداقل ۲۵۰ گیگابایت میخواهند.
• حرفهای: در خرید لپ تاپ حرفهای هم به حجم بالا با حافظه داخلی حداقل یک ترابایت نیاز خواهید داشت و در صورت تمایل، میتوانید یک درایو SSD با ظرفیت حداقل ۱۲۰ گیگابایت نیز به سیستم خود اضافه کنید.
• نیمه حرفهای: با توجه به کاربردتان میتوانید برای سیستم خود، ظرفیت یک ترابایت انتخاب کنید.
• عادی: برای این دسته از کاربران، با توجه به نوع استفاده آنها، حافظه ۵۰۰ گیگابایت یا یک ترابایت ایده آل میباشد.
اما اگر کم آوردید، هارد اکسترنال همیشه و همه جا یار و یاور شماست.
به چشمان خود احترام بگذارید!
تا الان از سخت افزارهای تعیین کننده در عملکرد و سرعت لپ تاپ صحبت کردیم. اما خوب است بدانید هر چقدر سیستم شما باکیفیت و به اصطلاح خفن هم باشد، تا یک صفحه نمایش خوب و استاندارد نداشته باشید، چشم و روحتان در عذاب است. محدوده اندازه صفحه نمایش لپ تاپها، معمولا بین ۱۱ تا ۱۷ اینچ است.
چشمها را باید شست، جور دیگر باید دید…
• فوق حرفهای: برای گیمرها و طراحان حرفهای، بزرگی و عریض (Wide) بودن تصویر اهمیت زیادی دارد. بنابراین به دنبال لپ تاپی با صفحه نمایش ۱۵ اینچ و بالاتر، همچنین وضوح تصویر QHD ،FULL HD و UHD باشید.
• حرفهای: در خرید لپ تاپ برای کاربران دسته حرفهای، کیفیت و اندازه صفحه نمایش اهمیت نسبتا بالایی دارد. وضوع FULL HD و محدوده سایز ۱۴ تا ۱۷ اینچ برای این دسته ایده آل است.
• نیمه حرفهای: دقت تصویر FULL HD و HD جوابگوی خواستههای شما میباشد. همچنین اگر حمل آسان با کوله لپ تاپ برای شما مهم است، سراغ دستگاهی با ابعاد بزرگ (بیشتر از ۱۵٫۶ اینچ) و سنگین نروید.
• عادی: برای قشر فیلم باز، کیفیت تصویر از همه چیز حساستر بوده، پس این گروه به سراغ رزولوشن FULL HD بروند. برای سایر امور این دسته، کیفیت HD پاسخگوی نیازشان میباشد. همچنین اندازه صفحه نمایش ۱۳ تا ۱۵٫۶ برای آنها مناسب است.
قابلیت لمسی بودن، صفحه نمایش مات و چرخش ۳۶۰ درجه، از دیگر ویژگیهای مرتبط به صفحه نمایش بوده که مشتریان خاص خود را دارند.
در خرید لپ تاپ به ورودی و خروجی سیستم خود دقت کنید!
شما با توجه به کاربرد و نیازتان، به ورودی و خروجیهای متعددی نیاز دارید. بنابراین در اینجا به انواع پورتها و کاربرد هر یک اشاره میکنیم.
• پورت LAN : برای مصارف اداری و تجاری، اتصال با سیم به شبکه داخلی، از اهمیت بالایی برخوردار است. (البته امروزه از شبکه وایرلس بیشتراستفاده میشود.)
• HDMI : برای انتقال همزمان و باکیفیت صدا و تصویر به تلوزیون، مانیتور و پروژکتور از این پورت استفاده میشود.
• VGA : اگر میخواهید لپ تاپ خود را به نمایشگر و پروژکتورهای قدیمی، مانند آنچه در اکثر مدارس و دانشگاههای کشور وجود دارد (البته معمولا بیشتر مواقع خراب هستند!) وصل کنید، در هنگام خرید لپ تاپ به داشتن پورت VGA دقت کنید.
• USB : برای اشتراک گذاری اطلاعات با هارد اکسترنال، فلش، اتصال هاب و انواع کابلهای رابط به چندین پورت USB2.0 ، USB3.0 و یا Type-C نیاز خواهید داشت. پس قبل از خرید، نیازهای خود را کامل مشخص کنید.
• جک ۳٫۵ میلیمتری صدا : اگر قصد استفاده از میکروفون، هدفون و اسپیکر را دارید، داشتن این پورت از نان شب هم واجبتر است.
در نظر داشته باشید اگر لپ تاپ انتخابی شما از نظر سخت افزاری مانند CPU، کارت گرافیک، رم و حافظه مورد قبولتان واقع شده است، ولی یکی از پورتهای بالا را نداشت، در انتخاب خود شک نکنید. زیرا میتوانید به راحتی از کابلهای تبدیل استفاده کنید.
موارد زیر را نیز در نظر بگیرید:
• درایو نوری : برای تماشای فیلم و نصب انواع بازی و نرم افزار، میتوانید از درایو نوری استفاده کنید. امروزه DVD RW رایج ترین مدل آن میباشد.
• باتری : نوع، میزان شارژدهی باتری لپ تاپ و قابلیت جدا شدن آن اهمیت بسیاری دارد.
• فن : از داغ شدن لپ تاپ در حین فعالیتهای سنگین جلوگیری میکند.
• Webcam : برای برقراری تماس صوتی، به Webcam نیاز دارید. وبکمها با دو کیفیت HD و VGA موجود میباشند.
• اسپیکر : هنگام کار، تماشای فیلم و بازی کردن، کیفیت صدا برای شما مهم است. البته اگر به دنبال صدای جذابتر هستید، یک اسپیکر به لپ تاپتان اضافه نمایید.
• حسگر اثرانگشت : امنیت اطلاعات لپ تاپ، یکی از نکات مهم برای کاربران تجاری میباشد. برای بالا بردن ضریب امنیت سیستم میتوانید از حسگر اثرانگشت استفاده کنید
• تاچ پد : کیفیت و قابلیت پشتیبانی همزمان آن از چند فرمان برای تاچ پد امری حیاتی است. اگر تاچ پد لپ تاپ شما از کیفیت مناسبی برخوردار نباشد، قطعا کلافه خواهید شد و باید به سراغ استفاده از موس بروید.
این را هم بگوییم و مقاله را تمام کنیم، اگر تمام موارد بالا را در نظر گرفتید و گزینهای ایدهال برای خود انتخاب کردید،به گارانتی آن نیز دقت کنید، چون واقعا نداشتن ضمانت معتبر و قابل اطمینان، چیزی جز دردسر و دور ریختن پول برای شما نخواهد داشت. مثلا سعی کنید لپ تاپ ایسوس را همواره با گارانتی یکپارچهی ایسوس تهیه نمایید.
حالا شما از تجربیات خود برای ما بگویید. چه ویژگیهایی برای شما تعیین کننده است؟ به نظر شما بهترین برند لپ تاپ کدام است؟ چه نکات دیگری هنگام خرید لپ تاپ برای شما اهمیت دارد؟